Fra plast til medaljer​

#kortreistsøppel #kortreistplast

Ideen om å smelte om gammel plast til medaljer kom under korona i 2020. En idemyldring med Fremtiden i våre hender i forbindelse med ulike bærekraftsprosjekter så dukket navnet Utoplast (nå Plasteriet) og Vincent opp. Han holder til i lokalene til BrukOm nede på Nyhavna. Det skulle ta et godt år før vi kom noen steg videre med ideen «fra plast til medaljer». 

Mange av dagens premier lages i Asia, men kunne lett vært produsert lokalt ved å legge en større innsats i det. Plasteriet er en oppstartsbedrift som bruker eksklusivt plastavfall i sin småskalaproduksjon av forskjellige varer. 

 

Vårt samarbeid startet i fjor og vi kom frem til en god løsning sammen, om å skulle produsere medaljer til barneløpet av resirkulert plast. Plasten er samlet inn, vasket og tørket av elever ved Steinerskolen. Hos Plasteriet blir den malt om i små biter og omgjort til flotte medaljer. Vincent har utviklet en støpeform og prosess som kan brukes i mange år framover. Hele verdikjeden, fra avfallsinnsamling og kverning, til støping og utdeling av ferdige produkter er lokal og gjøres av mennesker. Det er ingen hemmeligheter i produksjonsprosessen. Plasteriet skal til og med være til stede og demonstrere hvor lett plastgjenvinning kan være under årets arrangement.

I samarbeid med SpareBank 1 SMN, Adressa og Plasteriet er vi veldig stolte over vårt bærekraftsprosjekt med fokus på kortreist plastsøppel der fokuset har vært LÆRE – GJØRE – OPPNÅ.

Medaljene deles ut på Barnas Minimaraton under årets SMN TM. 

Filming: Randi R. Sæther. Redigering: SMN TM. Medvirkende: Matheo Eliassen og Vincent Gartiser

Translate »