Om oss

Historie

Alle store byer har sin maraton. Trondheim har også sin maraton. Trondheim Maraton startet 2. nov 1969 som Studentmaraton. 12 fullførende menn.  Året etter deltok 15, alle menn. I 1975 var det 39 deltakere, 1982 var det 45 pluss mosjonsklasse med 23 stk, hvorav beste mosjonist løp på 2.33. I 83 skriver avisa at over 300 fullførte maraton i Trondheims gater. Maraton i Trondheim har gått kontinuerlig siden da og vi kan således skilte med Norges eldste maraton. Arrangørene har skiftet: først studentene ved NTH sammen med Maratonklubben. deretter Maratonklubben og deretter Nidelv I.L. og fra 2011 Nidelv I.L. sammen med Bedriftsidretten i Midt-Norge under paraplyen Trondheimshelg. I 2015 opphørte støtten fra Trondheimshelg og Nidelv I.L. sammen med Bedriftsidretten står alene om arrangementet som nå er Trondheim Maraton

Maratonklubbens styre var i begynnelsen Jan Holth, (senere Freidig), Torleif Rekkebo, (Nidelv) og Tom Myran. Studentmaraton skiftet navn under Maratonklubbens regjeringstid til Trondheim Maraton, antatt i 1978.

Ingrid Kristiansen hadde sin deby som maratonløper i Trondheim i 1977. I følge Jan Holth fikk hun før start formaninger om å ta det rolig de første 3 milene. Hun kom i mål på 2,45 og var sint på de som hadde bedt henne om å ta det rolig. Hun satte med dette løpet nordisk rekord for damer. Dette er første året det er registrert kvinner på resultatlista.

Etter at Torleif Rekkebo døde i 1996, 64 år gammel, brukte Nidelv I.L. tilleggs- navnet «Torleif Rekkebo,s minneløp.» Torleif Rekkebo ble stående med 275 fullførte maratonløp.

Torleif uttalte følgende til Vårt land etter 139 maratonløp: «Jeg holdt på å jobbe meg i hjel før jeg var 40. Men i 1972 begynte jeg på et nytt og bedre liv. Da løp jeg min første maraton. Siden har jeg mistet både jobben og kona, men hvilken rolle spiller det- når jeg har funnet meningen med livet. Til nå har jeg løpt maraton 139 ganger. Jeg opplever en masse som jevnaldrende bare kan drømme om. Det jeg har mistet på grunn av sykdom og giftermål i ung alder, tar jeg igjen med renter i dag. Jeg kan trene og reise så mye jeg vil. Ingen arbeidsgiver eller kvinne har makten over meg.»

Deltaker antallet har skiftet gjennom årene. Fra en sped begynnelse i 1969 til en storhetstid midt på 80-tallet. Deretter en nedgang til ny oppgang der vi er i dag. Distansen helmaraton har vært grunnstammen, men halvmaraton kom tidlig med på tilbudet. Det har vært mosjonsklasse, men ser en på resultatene var det lite mosjonspreg over løperne. Har vært med på lagmaraton hvor distansen ble delt opp i flere etapper uten den store responsen. I dag har vi det bredeste tilbudet som det noen gang har vært, men bade hel- og halvmaraton, 10 km og 5 km,  teammaraton, familiestafetten og Barnas Minimaraton for de minste.

Hovedfokuset for Trondheim Maraton er folkehelse. Vi skal være et arrangement for alle. Vi ønsker å ta vare på deltakerne igjennom å gi dem verktøy for å mestre igjennom hele året. Løpekurs, foredrag, ernæringsforedrag, events og treningsarenaer samtidig som vi prøver å bidra til årets treningsmål. Løypa har vi lagt rundt bykjernen slik du som deltaker eller publikum skal få oppleve Trondheim på en god måte. Vi er stolt over den nye løypetraseen som først og fremst er vakker og publikumsvennlig.

Arrangører idag er Nidelv IL Friidrett og Midt-Norge Sør Bedriftsidrettskrets

Trondheim Maraton er derfor Norges eldste maraton, og arrangeres hver høst. Trondheim Maraton ble første gang arrangert i 1969 under navnet Studentmaraton  men løpet fikk først navnet Trondheim Maraton i 1983. Siden den gangen har Trondheim Maraton vært i vekst og har for alvor begynt å markere i Norge som et viktig arrangement. Les mer om historien fra studentmaraton til årets treningsmål

I 2019 tok det helt av og vi hadde 7700 påmeldte deltakere. Det betyr at rekorden fra 2018 med 4857 ble smadret. Etter pandemien (2022) hadde vi 6600 deltakere og i 2023 ble det ny deltakerrekord med 8252 deltakere! Råskap!

Translate »